ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ένας οδηγός για θεραπευτές

ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ένας οδηγός για θεραπευτές

Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και οι διάφορες παρεμβάσεις που προτείνονται είναι λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο, η θεραπευτική ενασχόληση και η επικέντρωση στην εικόνα του σώματος που είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας των διατροφικών διαταραχών φαίνεται να απουσιάζουν από τις περισσότερες παρεμβάσεις.
Η εικόνα σώματος αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο του ανθρώπινου ψυχισμού καθώς λειτουργεί ως ένας βασικός ρυθμιστικός παράγοντας της συμπεριφοράς του ατόμου. Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές λήψης τροφής και η παχυσαρκία συνδέονται άμεσα με την κακή εικόνα σώματος, γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητο οι κλινικοί θεραπευτές να έχουν τη γνώση να χειρίζονται και αυτή τη μεταβλητή στο πλαίσιο μιας θεραπείας.
Το βιβλίο αποσκοπεί στη θεωρητική ενημέρωση για την εικόνα του σώματος και στην παρουσίαση ασκήσεων βελτίωσής της μέσα από συγκεκριμένες οδηγίες για την εφαρμογή τους και τη θεραπευτική χρήση τους.
Η συγγραφέας ασχολείται με τις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία τουλάχιστον 20 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι κλινικές παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι καμία θεραπευτική παρέμβαση στον τομέα αυτό δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν συνυπολογίσει τη διάσταση της εικόνας του σώματος και δεν στοχεύσει στην αλλαγή της επί το θετικότερο, δηλαδή, στην αποδοχή της εικόνας του σώματος και κατ' επέκταση του εαυτού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ο τόμος αυτός είναι ο πέμπτος της σειράς «Γνωστική Ψυχοθεραπευτική Βιβλιοθήκη» και αποτελεί ένα μεθοδολογικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των διαταραχών της εικόνας του σώματος, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ψυχοπαθολογία. Η εικόνα σώματος αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο του ανθρώπινου ψυχισμού καθώς λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστικός παράγοντας της συμπεριφοράς του ατόμου. Η συγγραφέας υπερβαίνει τις οπτικές και τις κατανοήσεις της γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης ενσωματώνοντας εργαλεία από το κοινωνικό – ψυχολογικό μοντέλο, τη θεωρία του Δεσμού και τέλος από την Gestalt, καθώς θεωρεί πως μια συνδυαστική οπτική μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες ερμηνείες και να απαντήσει στις κλινικές αναζητήσεις των θεραπευτών. Στα δύο πρώτα από τα τέσσερα συνολικά κεφάλαια του βιβλίου, αναπτύσσεται συνοπτικά η υπάρχουσα βιβλιογραφία για τις θεωρίες της εικόνας του σώματος. Στα επόμενα δύο κεφάλαια, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα κλινικής περίπτωσης περιγράφεται η τεχνική θεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της δυσαρέσκειας για το σώμα και την αλλαγή επί το θετικότερο. • Η Έλενα Χάιντς είναι κλινική ψυχολόγος, διδάκτωρ Α.Π.Θ. και εξειδικευμένη στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και στη Θεραπεία Σχημάτων ως θεραπεύτρια και επόπτρια.


Περιεχόμενα

Προεισαγωγικό σημείωμα
Πρόλογος
Το θεωρητικό πλαίσιο της εικόνας του σώματος
Η δυσαρέσκεια για το σώμα
Η αντιμετώπιση τηςη διαταραγμένης εικόνας σώματος και της δυσαρέσκειας για το σώμα στην κλινική πράξη
Τεχνικές για την αντιμετώπιση της δυσαρέσκειας για το σώμα
Παρουσίαση κλινικής περίπτωσης
Παράρτημα
Βιβλιογραφία

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

  • Συγγραφέας: ΧΑΪΝΤΣ
  • Εκδότης: University Studio Press
  • ISBN: 9789601224404
  • Σελίδες: 96
  • Έτος Έκδοσης: 2020
  • Διαστάσεις: 24x17
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 11,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 10,38€

Ετικέτες: Ψυχολογία, Ψυχανάλυση, Ψυχοθεραπεία