ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ
Το πόνημα αυτό πραγματεύεται το γνωστικό αντικείμενο της πρόληψης των βλαπτικών επιδράσεων, που ασκούν στην υγεία μας περιβαλλοντικοί παράγοντες και επιβλαβείς συμπεριφορές. Αναδεικνύει την αξία της πρόληψης για τη δημόσια υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες αποφάσεις υφίστανται τη βάσανο της επιστημονικής αξιολόγησης και στοιχειοθετούνται με κριτήρια κόστους-ωφέλειας. Σήμερα, που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι ευκολότερη από ποτέ, τα θέματα δημόσιας υγείας με συμβουλές πρόληψης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο αναγνώστης ωστόσο, αδυνατεί να διακρίνει ανάμεσα σε πληροφορίες χωρίς επιστημονική βάση, πορίσματα επιστημονικών μελετών που στερούνται ακόμη επαρκούς τεκμηρίωσης και σε όσα συνθέτουν την εκάστοτε παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας. Μετά από 17 ακαδημαϊκά έτη διδασκαλίας του μαθήματος της πρόληψης, έκρινα εαυτόν ικανό να παραδώσει στους επαγγελματίες υγείας και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό ένα περιεκτικό βιβλίο, που περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη επιστημονική γνώση και τις τεκμηριωμένες πρακτικές για τις διάφορες πτυχές της πρόληψης στα πλαίσια της δημόσιας υγείας.
Το βιβλίο, στα πρώτα δύο κεφάλαια επιδιώκει την εξοικείωση του αναγνώστη με τη μεθοδολογία αξιολόγησης και ένταξης της πρόληψης στη δημόσια υγεία. Αποτελεί μια προσπάθεια περάσματος από την ατομική προσέγγιση που καλλιεργούν οι κλασικές κλινικές ιατρικές και νοσηλευτικές σπουδές, στη συλλογική, δηλαδή κοινωνική αντίληψη, που απαιτεί η δημόσια υγεία. Στα επόμενα κεφάλαια αναπτύσσονται θέματα που συμβάλλουν στη νοσηρότητα και θνησιμότητα του πληθυσμού, όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοήθων νεοπλασμάτων, των λοιμωδών νοσημάτων και των ατυχημάτων. Αναπτύσσονται θέματα περιβαλλοντικής υγείας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διάθεση απορριμμάτων και λυμάτων, η υγιεινή του νερού και τέλος θέματα προαγωγής υγείας με έμφαση στη διατροφή και στη διακοπή του καπνίσματος.
Οι περιεχόμενες πληροφορίες, που είναι καταστάλαγμα της κρατούσας επιστημονικής σήμερα άποψης, παρέχονται με συνοπτικό, αλλά επαρκώς επεξηγηματικό τρόπο, δίνοντας στον αναγνώστη το κίνητρο και τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
Πρόληψη
Δημόσια υγεία και ηθικοί περιορισμοί
Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
Πρόληψη κακοήθων νεοπλασιών
Ατυχήματα
Λοιμώδη νοσήματα
Πρόληψη επιμέρους λοιμώξεων
Υγιεινή του νερού
Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία
Διάθεση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων
Διατροφή και υγεία
Κάπνισμα και υγεία
Προαγωγή της υγείας


Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

  • Συγγραφέας: ΒΕΛΟΝΑΚΗΣ Γ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  • Εκδότης: ΒΗΤΑ
  • ISBN: 9789604522576
  • Σελίδες: 132
  • Έτος Έκδοσης: 2017
  • Διαστάσεις: 24x17
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 21,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 19,81€

Ετικέτες: ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ